DİYARBAKIR İL MEM ARGE

Tasarım Beceri Atölyeleri - TBA

TBA'lar, öğrencilerin birlikte etkileşimli öğrenmelerini sağlayan, sınıfın sınırlılıklarından arınmış; 'sanat', 'bilim', 'spor', 'kültür' ve 'yaşam' başlıklarında,  teorik bilgi ile deneyimi bir araya getirmek, çocukların duygusal, bilişsel ve eylem olarak bütünsel gelişmesine katkı sunan öğrenme ortamlarıdır.   Tasarım Beceri Atölyelerinde, akademik beceriyi artırma veya üretim yapma değil işbirliği, yaratıcı düşünme, iletişim, sosyal ve kültürel farkındalık, uyumluluk, liderlik, kendini tanıma, doğru ifade etme, eleştirel düşünme, girişimcilik gibi nitelikleri artırma işlevleri öne çıkarılmaktadır. Atölyelerde kullanılan malzemeler öğrencilerin ekip halinde çalışmalarını sağlayacak şekilde belirlenmektedir. Bu şekilde öğrencide hem arkadaşlarına hem de okuluna aidiyet duygusu oluşacaktır.  
Tasarım Beceri Atölyeleri - TBA

Bakanlığımızın 2023 Vizyon Belgesinde yer alan "İçerik ve Uygulama" temasında "Çocuklarımızın ilgi, yetenek ve mizaçlarına yönelik gelişimleri için tüm okullarda Tasarım-Beceri Atölyeleri kurulacaktır" denmiştir. Bu atölyelerde bilmekten çok tasarlamanın, yapmanın, üretmenin ön plana çıkacağı; çocuğun kendisini, meslekleri, çevresini tanımasına yardımcı olacağı vurgulanmıştır.

 

'ahşap ve metal', 'görsel sanatlar', 'müzik', 'drama ve eleştirel düşünce', 'tabiat ve hayvan bakımı', 'yaşam becerileri', 'açık hava sporları', 'salon sporları', 'FeTeMM (Fen, Teknoloji, Matematik, Mühendislik)' ile 'yazılım ve tasarım' alanlarında kurulacak olan atölyelerde  sürdürülen faaliyetler okul sıralarında öğrenilen bilginin okul bittikten sonra o sıralarda kalmaya devam ettiği geleneksel yaklaşımın aksine bilgiyi yaşam becerisine dönüştürmeyi öğrenecekleri alanlar olacaktır.

    Öğrencilerin okul öncesi çağından başlamak üzere okul hayatı süresince kendini keşfetmesi ?yeteneklerini ve ilgi alanlarını fark etmesi-, beceri geliştirmesi ve doğru meslek tercihi yapabilmesi için mevcut sistemin yetersiz kalması dolayısıyla okul dışında eğitim, okul içinde ayrıştırılmış ve zenginleştirilmiş eğitim ortamlarının yaratılması ve okulların cazip hale getirilmesi konuları ülke politikası olarak 2023 Eğitim Vizyonunda açıkça ifade edilmiştir. Bu atölyelerde öğrencilerin kendilerini yaratıcı olarak ifade edebilecekleri fırsatlar ve araçlar sunulacak, böylece özgün fikirlerini ürüne dönüştürme sürecini aktif olarak yaşarken diğer taraftan yaşantılarını ve duygularını anlatabilme becerisi geliştireceklerdir.

 

Tasarım beceri atölyelerinin bir diğer amacı disiplinler üstü bir bakış açısı oluşturmaktır. Tüm derslerin ayrı ayrı ele alındığı mevcut eğitim modelimize soyut bilginin hayatla ilişkilendirilemediği, sanatın, kültürün hatta çoğu zaman bilimin bile yer bulamadığı görülmektedir. Bu şekilde öğrenme anlamlı hale gelememekte, okul çağı dışına çıkan birey akademik bilgisini üretime nasıl dönüştüreceğini bilememektedir.

 

Okulunuzda Tasarım Beceri Atölyesi kurmak için; /meb_iys_dosyalar/2020_06/20205129_TBA_TALEP_FORMU.docx linkinden başvuru formunu doldurup arge21@meb.gov.tr adresine gönderebilirsiniz.

 

 

 

20-06-202020-06-202020-06-202020-06-202020-06-202020-06-2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Şehitlik Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Bulvarı / Eski Eğitim Fakültesi / Yenişehir / Diyarbakır - 0412 322 2235 / 0412 322 2236

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.